Simbolistica culorilor steagului francez

tricolorul francez

Cu toate ca cele trei culori ale steagului francez sunt la fel ca si culorile steagurilor Americii sau Marii Britanii-rosu, alb si albastru-ai putea sa te intrebi vreodata ce reprezinta de fapt culorile aestui steag . De-a lungul anilor, au existat diferite interpretari ale simbolisticii culorilor steagului francez si ceea ce reprezentau acestea de fapt.

Steagul

Steagul frantuzesc contine trei dungi verticale de o latime asemanatoare. De la stalpul steagului si pana la capatul acestuia, aceste culori sunt albastru, alb si rosu. Mai mult de 20 de tari folosesc aceste trei culori in steagurile tarilor acestora, inclusiv Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Australia.

Istorie

Enciclopedia Britannica noteaza faptul ca sensul culorilor steagului francez sunt adanc inradacinate in istoria aristrocratiei si revolutiilor acestei tari. Culorile traditionale ale steagului in perioada Frantei pre-revolutionare  contineau un fundal alb cu un scut albastru si cu emblema Fleur-de-lis pe auriu simbolizand stema regala a Frantei. Oricum, dupa Revolutia Franceza, liderii Frantei au dorit un design mai simplu care sa sprijine noile valori ale natiunii, iar Tricolorul Francez a fost adoptat.

Tricolorul Francez

Potrivit cu website-ul oficial al Frantei, culorile steagului acestei natiuni combina doua elemente.

Alb. Albul este culoatea traditionala a Casei Bourbonilor, care au domnit in Franta inca de la sfarsitul secolului 16 si pana la izbucnire Revolutiei Franceze. Pe steag, culoarea alb reprezinta regele.

Rosu si albastru. Culorile rosu si albastru de pe steag reprezinta orasul Paris. Revolutionarii din Paris inaltau adeseori culorile rosu si albastru inspre ceruri. De asemenea, revolutionarii purtau funde albastre si rosii pe palariile lor atunci cand au luat cu asalt Bastilia in anul 1789.

Alte interpretari

In afara de explicatia oficiala a Frantei legata de culorile steagului acesteia, vei mai putea gasi si alte explicatii si interpretari, la fel de bine. Unele interpretari populare, insa ne-oficiale includ si faptul ca  aceste culori simbolizeaza nobilitatea (albastru), clerul (alb) si burghezia (rosu), care erau mostenirile vechiului regim in Franta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *