Adolescenta (din latinescul „adolescere” care inseamna „a creste”) este o etapa tranzitorie a dezvoltarii umane, fizica si psihologica, care apare in perioada de pubertate si continua pana la varsta in care devii major. Perioada de adolescenta este asociata cu anumiti ani ai varstei, insa expresia fizica, psihologica si culturala poate sa inceapa mai devreme. De exemplu, desi pubertatea a fost mereu asociata cu inceperea adolescentei, acum aceasta incepe inainte de anii adolescentei, mai ales in cazul femeilor. Dezvolarea fizica, distincta de pubertate, mai ales in cazul barbatilor, si dezvoltarea cognitiva care apar in adolescenta pot sa continue si dupa 20 de ani. Ca urmare, o definitie clara a adolescentei nu a putut fi stabilita de catre cercetatori.
O intelegere mai clara a adolescentei in societate depinde de informarea din diferite perspective, inclusiv psihologie, biologie, istorie, sociologie, educatie si antropologie. Din aceste perspective, adolescenta este vazuta ca fiind perioada de tranzitie dintre copil si adult, avand scopul cultural de a prepara copiii pentru viata de adult. Aceasta este o perioada in care apar mai multe tranzitii, inclusiv din punct de vedere educational, al pietei locurilor de munca etc.
Sfarsitul adolescentei si inceputul varstei de tanar adult variaza de la tara la tara si depinzand de anumite functii. Mai mult, chiar intr-un singur stat sau aceeasi cultura pot sa fie diferite varste la care un individ este considerat (cronologic si legal) destul de matur pentru ca societatea sa aiba incredere in ei cu anumite privilegii si responsabilitati. Aceste evenimente importante includ carnetul de sofer, inceperea relatiilor sexuale, inrolarea in armata, dreptul la vot, posibilitatea de a cumpara bauturi alcoolice, semnarea de contracte, casatorie sau terminarea anumitor nivele de educatie. Adolescenta este adesea acompaniata de o indepedenta tot mai mare permisa de catre parinti sau tutuorii legali, inclusiv un control mai mic al vietii, comparativ cu perioada de dinainte de pubertate.