Cat de tare te iubeste pisica ta?

pisici-iubire

De cand e lumea, pisicile sunt vazute de oameni ca niste creaturi distante care se folosesc de „farmecul” lor doar atunci cand isi doresc sa obtina ceva. Adesea vazute ca avand un caracter „psihopat” si lipsite de inima, un studiu realizat recent arata exact inversul: acestea au capacitatea de a ajunge sa isi iubeasca stapanii si reusesc sa empatizeze destul de mult cu starea sufleteasca a stapanului lor.

Nu e nicio surpriza pentru niciun utilizator al Internetului sa afle ca oamenii pur si simplu iubesc pisicile: exista o multime de videoclipuri si fotografii amuzante care circula in lumea online cu aceste creaturi mici si pufoase. Insa, in comparatie cu cainii, care sunt mai prietenosi si mai iubitori, pisicile sunt vazute ca fiind fiinte distante. Cu toate acestea, oamenii de stiinta au descoperit ca pisicile, la fel ca si cainii, sunt la fel de receptive fata de sentimentele oamenilor.

Piscile empatizeaza cu oamenii

Pentru a dovedi acest lucru, oamenii de stiinta de la Universitatea din Rochester Oakland, Michigan- Jennifer Vonk si Moriah Galvan- au analizat relatia dintre 12 pisici si stapanii lor. Astfel, acestia au descoperit ca pisicile au adoptat un comportament diferit in functie de gesturile pe care le faceau stapanii. Moriah Galvan sustine ca in momentul in care stapanul afisa un zambet pe fata, pisica era mai susceptibila de a avea un comportament mai pozitiv. In acest fel, aceasta incepea sa toarca sau sa se aseze pe genunchii stapanului. Cu alte cuvinte, pisicile s-au dovedit a fi mai iubitoare cu stapanii lor atunci cand acestia afisau un comportament bucuros, fata de un comportament negativ.

De asemenea, oamenii de stiinta au analizat comportamentul pisicilor si atunci cand acestea se aflau in prezenta unor straini si au descoperit ca felinele au o atitudine indiferenta fata de acestia, cu toate ca participantii straini au afisat atat un comportament pozitiv, cat si unul negativ. Acest studiu dovedeste ca pisicile sunt la fel de iubitoare ca si cainii, insa nu isi doresc sa afiseze acest lucru fata de oricine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *