Ce trebuie sa stii despre hepatita A

hepatita a

Sunt numeroase boli si nu te poti feri de toate. Dintre acestea, cele contagioase ridica mai multe griji si impun masuri de precautie in primul rand. Stiai ca este mai eficient sa te speli pe maini foarte des pentru a preveni diverse boli? Acest gest aparent banal si pe care multi il omit sau ii minimalizeaza importanta sta la baza unei igiene corecte si a unei masuri minime pentru a nu raspandi boli.

Dintre bolile contagioase hepatita A este una de temut, insa nu si de neinvins. Iata ce trebuie sa stii despre asta, cand este timpul sa te prezinti la un consult, ce simptome te vor convinge sa iti faci o programare la CaritSanMed Mures sau la orice alta clinica aproape de tine.

Cum se manifesta si cum te poti infecta

Aceasta afectiune hepatica este pusa pe seama unei igiene precare. Este cauzata de un virus regasit in apa contaminata sau in alimente. Poti fi purtator fara sa stii si la randul tau poti transmite, de aceea este foarte importanta spalarea fructelor si legumelor inainte de consum, spalarea frecventa a mainilor, atentie deosebita la sursa de apa, la contactul cu o persoana despre care se stie deja ca este infectata cu acest virus.

Se manifesta prin:

  • oboseala continua si o stare de rau generala;
  • pacientul nu are pofta de mancare;
  • piele iritata;
  • apare icterul, ingalbenirea pielii si a ochilor de asemenea;
  • febra si dureri in zona abdominala.

Astfel de simptome trec de regula in cateva luni si pot fi usor confundate cu alte situatii medicale. Insa nu este de omis cand ficatul da semne de boala. In acest sens un pacient cunoaste o perioada in care varsa frecvent si de la aproape orice, este iritat, se invineteste repede si sangereaza adesea, fie sangerare nazala, fie cea a gingiilor. De asemenea, somnolente, problemele de memorie sunt si ele parte din acest tablou clinic.

Cand mergi la medic

Daca nu se depisteaza la timp, hepatita A poate continua sa se raspandeasca ca infectie si sa afecteze mai mult ficatul si starea organismului. Pacientul trebuie sa fie atent la simptome si stari si sa ceara un test de sange daca are dubii cu privire la posibilul contact cu o persoana purtatoare de acest virus.

In orice caz, simptomatologia indica nevoia de a merge la medic, o recomandare intrucat nu trece nimic de la sine. Se recomanda de asemenea:

  • o perioada de refacere, odihna;
  • analgezice si antiinflamatoare daca se resimt si dureri;
  • consum moderat al portiilor de mancare, putin si mai des, pentru a gestiona starile de greata;
  • evitarea consumului de alcool.

Specialistii spun ca in decurs de 2 luni problema poate fi rezolvata. De asemenea, o data ce pacientul a avut o astfel de boala imunitatea sa contracareaza virusul alta data. Este o boala nu foarte grava si rareori se asociaza cu insuficienta hepatica. Cei care sufera de aceasta afectiune sunt cel mai adesea cei cu probleme hepatice si cei in varsta, cu un fond problematic heptic. Insa grija de a nu fi infectat cu acest virus se mentine in cazul oricui, indiferent de starea de sanatate sau varsta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *