Circulatia generala a atmosferei in troposfera inferioara

Troposfera

Cu toate ca la nivelul suprafetei terestre circulatia maselor de aer, este destul de complicata, apeland la o schema foarte simpla, pornind de la ipoteza globului terestru omogen si imobil in al carui plan ecuatorial se roteste Soarele, putem sa incepem sa conturam, foarte generalizat aceasta dinamica.

In troposfera inferioara a tipului teoretic de glob amintit aerul din zona ecuatoriala s-ar incalzi puternic, intrand intr-o miscare ascendenta intensa, iar aerul din regiunile polare s-ar raci, determinand nasterea miscarilor descendente. In consecinta in troposfera inferioara presiunea ar scadea la Ecuator si creste la poli, iar in troposfera superioara ar creste la Ecuator si ar scade la Poli. In absenta fortei lui Coriolis si a fortei de frecare, aerul s-ar deplasa in directia impusa de gradientul baric orizontal, adica dinspre poli catre Ecuator in troposfera inferioara si dinspre Ecuator catre poli in troposfera superioara. Curentii orizontali ce au directiile contrare s-ar lega intre ei prin curentii ascendenti din zona ecuatoriala si curentii descendenti din zonele polare.

Pentru fiecare din cele doua emisfere ale Pamantului ar lua nastere cate un circuit inchis al aerului, ce ar asigura legatura intre cele mai reci regiuni ale planetei si cele mai calde. In realitate, globul terestru este neomogen si se roteste, asupra aerului aflat in miscare deasupra sa, actionand atat forta de frecare cat si forta lui Coriolis absente in cazul globului terestru omogen si static. Ca urmare a neomogenitatii si rotatiei, circulatia generala a atmosferei reale se fragmenteaza in trei circuite zonale pentru fiecare emisfera, intre aceste circuite existand stranse legaturi. In zona ecuatoriala, cuprinsa intre 9 5o N si S de Ecuator, temperatura si umiditatea ridicate cauzeaza puternice miscari termo-convective ale aerului cu formarea in relieful campului baric de la sol a unor minime de presiune clar exprimate si permanente. Cu toate ca aceasta zona mai este denumita a calmelor ecuatoriale, pe fondul predominarii timpului calm se produc destul de frecvent furtuni violente insotite de ploi torentiale si descarcari electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *