Climatul tropical arid

Climatul arid

Climatul tropical arid se dezvolta:

– in extremitatea nord-vestica a Mexicului si sud-vestica a S.U.A. in America
de Nord,

– in lungul coastelor vestice ale Perului si a partii nordice a Republicii Chile in
America de Sud,

– in deserturile Sahara, Kalahari si Namib din Africa,

– pe cea mai mare parte a Peninsulei Arabia, in sud-estul Iranului, jumatatea sudica a Pakistanului, nord-vestul Indiei in Asia,

– in Australia Centrala si Vestica (Desertul Simpson, Tanami, Victoria, Gibson, Marele Desert de Nisip).

In ariile incadrate climatului tropical arid, precipitatiile lipsesc aproape cu desavarsire, datorita uscaciunii extreme a aerului si a situarii la mari inaltimi a nivelului de condensare. Convectia termica, desi beneficiaza de conditii propice de nastere si activare la nivelul suprafetei terestre si a straturilor inferioare de aer (supraincalzite), nu reuseste sa ridice masele de aer, datorita instalarii in altitudine a inversiunilor termice deosebit de puternice. Convectia ascendenta provoaca adesea vartejuri puternice care ridica la inaltimi coloane impresionante de praf si nisip.

Precipitatiile din ariile tropicale aride sunt accidentale, producandu-se rar, datorita invaziilor ciclonilor formati pe frontul polar, pana in regiunile tropicale. Patrunderea acestor cicloni pana in inima acestor zone extrem de secetoase se soldeaza cu averse puternice de ploaie, care reactiveaza pentru scurta vreme organismele torentiale.

Pe locul fostelor vai seci se scurg torenti vijeliosi care transporta mari cantitati de apa si de nisip. Acesti torenti iau in cele mai multe cazuri aspectul unor curgeri apoase si nisipoase de mari dimensiuni, curgeri care au un rol geomorfologic foarte important. Dupa incetarea curgerii, pe fundul vailor nisipurile mai pastreaza un timp umiditatea, facand posibila instalarea unor formatiuni vegetale efemere, al caror ciclu vegetativ se incheie odata cu epuizarea totala a rezervelor de umiditate din sol. Aversele de ploaie pot sa se produca la intervale mari de timp (o data la mai multi ani, o data la mai multe decenii).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.