Coincidente bizare: sandvisul care a starnit un razboi mondial

Asasianrea lui Franz Ferdinand

Probabil stiti de la ora de istorie ca Primul Razboi Mondial a inceput cu asasinarea arhiducelui austriac Franz Ferdinand, lucru care a dus la un efect de domino cu evenimente care au ucis milioane de oameni. Poate nu stiti, insa, prima piesa domino cazuta a fost din cauza unui sandvis.

Un tip, Gavrilo Princip, student bosniac, era membru al unui grup numit Mana Neagra. Suna a organizatie diabolica din care fac parte oameni diabolici care controleaza lumea in secret, nu? Din pacate, era ceva mai putin grozav: un grup slavic de independenta. Si, din oarecare motiv, il urau foarte mult pe Franz Ferdinand.

Sa stabilim cateva lucruri sigur: Gavrilo Princip voia foarte mult sa-l ucida pe unchiul Franz. Cum a ajuns sa faca asta este insa foarte intamplator. Pe la mijlocul anului 1914, Ferdinand si sotia sa, precum si grupul obligatoriu de figuri politice mai putin importante si alti oameni care mereu insotesc un amarat pe cale sa fie asasinat, se plimbau pe strazile din Sarajevo intr-o masina decapotabila, sa zicem.

Mana Neagra realizase un plan complicat de asasinare, care consta pe scurt in: „hai sa-l omoram cumva”. DIn pacate, dupa cum e cazul cu multe cazuri complicate de asasinare, ceva nu a mers cum trebuie.

Cand parada lui Franz a trecut pe langa asasini, un membru al grupului, un tip numit Nedeljko Cabrinovic a aruncat o grenada catre ei. Problema a fost ca acesta folosea o grenada de doi lei din 1914, asa ca aceasta a avut la dispozitie zece secunde pentru a se detona, asa ca pana atunci, unchiul Franz disparuse din raza de actiune. Amaratii ghinionisti din masina din spate au fost afectati insa, iar asasinii au disparut in haosul aparut.

Cabrinovic a luat o pastila cu cianura care nu a reusit sa-l omoare, asa ca a sarit intr-un rau de jumatate de metru pentru a se sinucide. Franz si grupul sau, se pare, erau in siguranta.

Dar Franz nu terminase inca sa-si puna viata in pericol intr-un mod stupid. In ciuda sfatului tuturor, a insistat sa mearga la spital pentru a-i vizita pe oamenii care au fost raniti de grenada. Soferul, din pacate, nu avea idee unde trebuia sa mearga. Acestia s-au plimbat ca intr-o comedie pe strazile din Sarajevo, pana cand s-a intamplat sa treaca pe langa un local unde, ati ghicit, Gavrilo Princip se bucura de un sandvis post-sinucidere nereusita. Dupa cateva secunde in care nu-i venea sa-si creada ochilor, Princip si-a scos pistolul si a schimbat cursul istoriei.

Acest lucru avea sa duca la inceperea primului Razboi Mondial, a crizei economice post-razboi, a alegerii lui Hitler in Germania, a inceperii celui de-al Doilea Razboi mondial etc. Ca urmare, daca Gavrilo Princip nu avea pofta de un sandvis in acel moment, tot cursul istoriei s-ar fi schimbat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *