Atunci cand vine vorba despre trendurile prezentului, totul se rezuma la blugi. Acestia sunt purtati de toata lumea- tineri si batrani, barbati, femei si copii. In jur de 50% din populatia lumii poarta blugi in orice moment ales, iar aproape 4 miliarde de perechi de blugi sunt produsi in fiecare an, iar piata blugilor este estimata la o valoare de aproximativ 50 miliarde euro.
Insa acum se intampla ceva nou: moda extravaganta s-a alaturat persoanelor de rand- denimul a fost un trend pe pasarela pentru prima data intr-un deceniu. Denimul a devenit elegant, designerii cei mai cunoscuti folosindu-i asocierile culturale pentru a combina nostalgia cu reinventarea stilului, iar totul a inceput la show-ul pentru barbati Prada, 2015.
Decorul stralucitor cu piscina din Miami a gazduit o colectie uimitoare, plina de blugi in stilul anilor `70 cu buzunare evidentiate de cusaturi si forme drepte asortate cu pulovere cu buline si sandale sau tenisi barbati . Blugii de dama au fost impodobiti cu pietre, in timp ce alte modele au fost curate, brodate si un pic burgheze. Alti designeri au optat pentru blugi pre-spalati, inalbiti sau modele cu talie inalta cu buzunare gigant. Jacketele din denim nu au lipsit nici ele din show, fiind incluse atat in colectiile pentru doamne, cat si in cele pentru barbati.
Denimul scump exista de ceva vreme si are propria subcultura, in care persoanele devotate acestui material pot petrece ore in sir discutand despre marimi si modele, insa diferenta in acest sezon este de context. Denimul s-a mutat de la imbracamintea de strada la lumea rafinata a podiumului, un loc mai potrivit paietelor. In mod cinic, acest lucru semnaleaza ca designerii doresc o parte din acea piata de 50 miliarde euro, dar demonstreaza de asemenea ca, in acest sezon, acestia nu se gandesc doar la haine pentru o viata la care aspiram – una cu petreceri, evadari cu avionul privat si intalniri cu oameni cu influenta- ci si la viata pe care o traim de fapt.
Datorita istoriei sale, denimul a fost intotdeauna legat de imbracamintea de munca si de timpul liber. Acesta presupune autenticitate si o lipsa de griji tinereasca. Inca din 1870, cand Levi Strauss a popularizat blugii ca uniforma de munca, denimul a fost asociat cu persoanele muncitoare, fiind considerat opusul materialelor pretioase precum satinul sau dantela, purtate de persoanele bogate. Iar, incepand cu anii `50, blugii au reprezentat steagul albastru al adolescentilor ce lupta impotriva costumelor si manusilor albe ale parintilor lor.
Astfel, materialul acesta familiar trebuie vazut intr-o lumina noua acest sezon. Adu-ti aminte acest lucru data viitoare cand porti perechea ta de blugi preferati asorati cu espadrile dama. Poate ii porti in fiecare zi, insa facand acest lucru, acum te ridici la inaltimea modei.