Te-ai uitat vreodata la ceva atat de dragut incat ai scrasnit de bucurie, dupa care ai simtit nevoia violenta si aparent inexplicabila de a stoarce viata din acea vietate afara? O reactie de genul „E atat de dragut incat imi bine sa-l strang pana nu mai poate!” iti suna cunoscut? Ei bine, aceasta reactie este comuna si tulburatoare si are loc atunci cand oamenii vad ceva care e prea dragut, psihologii sustinand ca acesta este un raspund complet sanatos. Numita si „agresiunea draguta”, aceasta particularitate psihologica actioneaza ca un echilibru al emotiilor tale, reusind sa restabileasca balanta atunci cand emotia devine prea intensa.
Un studiu realizat de specialistii de la Universitatea Yale au testat acest raspuns, pe care l-au etichetat ulterior ca fiind „o expresie distorsionata a emotiilor pozitive”. Oamenii de stiinta au efectuat o serie de sondaje online, cu scopul de a urmari raspunsul adultilor la stimulii draguti, dar sa se uite si la exprimarile deformate, care descriu o situatie a doua expresii ce au aceeasi origine.
Atributul de dulce, scump, dragut, descrie, de obicei, modul infantil in care un lucru sau o vietate arata, in general cu un cap mare si rotund si cu ochii mari. Astfel, participantii au fost rugati sa priveasca o serie de fotografii cu bebelusi, insa reactiilor lor au fost de genul „imi vine sa-i mananc” si „i-as manca obrajii”. De asemenea, participantii au raspuns in acelasi mod si la fotografii cu animale.
Agresiunea draguta este ok
Agresiunea draguta are loc atunci cand un stimul dragut solicita un raspuns emotional puterniic, cum ar fi nevoia de a strange foarte tare in brate. Acest studiu sugereaza ca raspunsul negativ permite oamenilor sa simta cu adevarat emotiile extreme, restabilind echilibrul.
De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit ca raspunsul acesta s-a stins treptat la cinci minute dupa ce au vazut fotografiile, deoarece acest tip de agresiune provine din pozitivitate, astfel ca este mai putin probabil ca raspunsul negativ sa apara cu adevarat.