Multi nu stiu ce sa aleaga in momentul cand vor sa isi cumpere un laptop sau un PC. Tehnologia evolueaza pe zi ce trece, tot timpul apar noutati si efectiv cand te vezi in fata raftului esti foarte confuz. Cum ai putea sa alegi mai usor? Iti oferim in continuare cateva sfaturi.
In primul rand trebuie sa te gandesti pentru ce vei folosi calculatorul. Daca ai nevoie doar de navigare, servicii online, vizionare de filme, ascultat de muzica ori editare text, nu este obligatoriu sa aiba performante foarte puternice. Vei economisi in acest fel, nu vei cheltui degeaba pe un sistem PC ultra-performant pe care sa nu ajungi sa il folosesti niciodata la capacitate maxima.
Echipamentele periferice de care vei avea nevoie sunt asociate si cu marimea, spatiul efectiv pe care il va ocupa calculatorul impreuna cu toate echipamentele pe birou. O imprimanta, un scanner, un router wireless daca e cazul, un sistem audio, dar si tastatura, monitorul, mouse-ul ocupa din spatiu si astfel trebuie sa faci acea alegere care sa iti eficientizeze si spatiul.
Obligatoriu este de asemenea sa tii cont si de toata seria de componente calculator pe care o unitate PC trebuie sa le contina. Poti opta pentru sisteme gata configurate, ori poti sa alegi realizarea unui sistem PC pe componente. In acest caz ai avantajul de a avea garantia separata, pe fiecare component in parte, fara a trebui sa rupi sigiliul de garantie de fiecare data cand se strica o componenta.
Tot am ajuns la componente, trebuie sa trecem in revista si caracteristicile tehnice. Hard disk-ul trebuie sa ofere suficient spatiu de stocare, vei dori sa pastrezi fotografii, filme, documente si altele si pentru asta ai nevoie de spatiu. RAM-ul este de asemenea important, ajuta la o functionare mai rapida a sistemului per total, deci cu cat mai mult, cu atat mai bine. Procesorul – inima calculatorului – ajuta de asemenea la o viteza de procesare mai buna. Daca vei folosi calculatorul pentru gaming sau pentru editare foto/video, vei avea nevoie atat de putere mare de procesare cat si de spatiu de stocare, RAM suficient dar si o placa video care sa suporte aplicatii grafice si programe solicitante din acest punct de vedere.
Sistemul de operare pe care il vei alege ramane dupa preferintele tale. Marea majoritate aleg Windows pentru usurinta in utilizare pe care o ofera. Daca ai inca nelamuriri, in cele din urma alegi dupa buget. La urma urmei asta conteaza cel mai mult: cati bani poti sa aloci pentru un calculator. Daca vrei performante mai bune, va trebui sa platesti putin mai mult, daca totusi nu vei folosi calculatorul pentru altceva decat navigare web, editare text sau vizionari de filme, nu e nevoie sa faci o investitie prea mare.