Frauda Volkswagen are consecinte asupra oamenilor

volkswagen-frauda

Frauda celor de la Volkswagen privind soft-ul de emisii nu a pacalit doar aparatele care inregsitreaza si urmaresc emisiile de noxe, avand si o serie de consecinte extrem de grave asupra sanatatii oamenilor. Potrivit unui nou studiu realizat in Statele Unite, emisiile contribuie la moartea prematura a cel putin 60 de americani.

Mai devreme in luna septembrie, s-a descoperit ca unul din cei mai populari producatori de masini a fraudat conditiile de mediu, modificand vehiculele diesel. Astfel, presupusele masini EURO 5 erau, de fapt, EURO 4, modificand soft-ul care urmarea nivelul de oxid de azot- NOx, astfel ca motoarele diesel „respectau” standardele impuse de agentiile de mediu. Potrivit specialistilor, masinile problema elimina de 40 de ori mai multe noxe decat ar fi trebuit.

In timp ce nicio cantitate de NOx nu este sanatoasa pentru oameni, oamenii de stiinta au decis sa analizeze cantitatea extra de poluanti si efectele acestora asupra oamenilor. Dupa ce au stabilit unele variabile de risc, nivelul de poluare din zona si cat de multe masini VW au fost utilizate, cercetatorii au reusit sa ofere niste rezultate estimative a pagubelor asupra sanatatii oamenilor.

„Exista o multime de factori de risc in viata noastra, iar emisiile in exces reprezinta un alt factor de risc. Daca se ia in considerare surplusul de poluanti care provin din emisiile VW, inseamna ca aproape 60 de oameni au murit sau vor muri mai repede, iar, in medie, oamenii vor muri cu un deceniu mai repede”- sustine Steven Barrett, profesor la MIT. In plus fata de decesele premature, exista si 31 de cazuri in plus de bronsita cronica dar si alte 34 de cazuri legate de probleme respiratorii sau cardiace- care sunt alimentate numai din cauza excesului de poluare. Se estimeaza ca mai bine de 500.000 de astfel de vehicule au fost vandute numai in Statele Unite, si aproape 11 milioane in intreaga lume.

Cat de vinovat este Volkswagen?

Intr-adevar, nu e tocmai corect din punct de vedere etic si moral ceea ce au facut cei de la Volkswagen, dar nu putem presupune ca toate bolile respiratorii din ziua de azi se datoreaza emisiilor de noxe de la motoarele diesel VW. Toate masinile emit gaze si noxe toxice pentru oameni, alaturi de platformele industriale, asa ca nu este etic nici din partea oamenilor de stiinta sa presupuna ca Volkswagen este responsabil de moartea prematura a oamenilor sau de boli respiratorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *