Gastronomia frantuzeasca

gastronomia frantuzeasca

Francezii consuma o medie de 20 de kilograme de branza per persoana pe an! Este cu siguranta o afirmatie corecta a spune ca branza este un mare pilon in ceea ce priveste gastronomia si alimentele specifice frantuzesti. Exista in jur de 400 de tipuri diferite de branza frantuzeasca, toate clasificate dupa tipul de lapte din care sunt facute (vaca, capra sau oaie), fie ca laptele este sau nu pasteurizat, dupa felul in care este presat si asa mai departe. Ce este si mai mult de atat, fiecare regiune este cunocuta pentru tipurile sale diferite de branza.

Cine nu a mai mancat pana acum o bagheta frantuzeasca sau macar cine nu a auzit vreodata despre asa zisa paine a acestui popor renumit? In Franta, cei mai multi oameni merg la boulangerie (brutarie) si isi cumpara painea proaspata sau si-o perpara singuri zilnic. Painea este mancata cu ciocolata sau cu branza. Dimineata, ai putea manca „pain au chocolat avec café” -paine cu ciocolata sau rulouri de ciocolata cu cafea sau seara ai putea manca bagheta si vin la masa pe care o vei lua.

Nu exista vreo regiune din Franta care sa nu fie renumita pentru un anumit tip de vin. Vinul este in mod obisnuit servit la cina impreuna cu apa si cu apa minereala carbogazoasa. Daca ar fi sa ne gandim strict la toate vinurile care au denumiri frantuzesti, ne-am da seama pe loc ca industria vinariei este oarecum raspandita in Franta. De exemplu:

  • Champagne (Sampania) vine din regiunea Champagne din Franta.
  • Chardonnay (se crede ca este originar din Franta)
  • Merlot
  • Vinul Burgundy

Acestea sunt doar cateva dintre vinurile care sunt produse si imbuteliate in Franta. Se pare ca Franta face aproape de 900 de milioane de dolari in fiecare an numai din industria vinului.

One thought on “Gastronomia frantuzeasca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *