Piramidele din Sudan

piramide

Cu toate ca piramidele din Sudan nu sunt la fel de celebre ca cele egiptene, acestea sunt la fel de uimitoare. Cel putin un numar de 35 de piramide de dimensiuni mici, precum si numeroase morminte, au fost dezgropate de arheologi, intre anii 2009-2012, in Sudan, intr-un loc numit Sedeinga. Piramidele, care dateaza de acum 2000 de ani, au fost construite intr-o vreme in care, in aceasta regiune, exista un regat african infloritor.

Dimensiunile piramidelor, care au fost inaltate in urma cu aproximativ 2.000 de ani, sunt mutl mai mici decat cele din Egipt, cea mai inalta dintre acestea avand o inaltime care abia- abia depseste 20 de metri, iar cea mai mica masoara numai un metru.

Piramidele din Egipt se afla pe lista vizitelor pe care orice turist vrea sa o faca, insa foarte putini oameni cunosc cate ceva despre piramidele din Sudan. E adevarat ca nu impresioneaza prin dimensiunile lor, asa cum fac cele egiptene si nici nu apar in zeci de ecranizari hollywodiene, insa acestea ascund la fel de multe mistere ca si piramidele lor mai mari din Egipt.

Aproximativ 220 de piramide au fost construite de-a lungul a cateva sute de ani in 3 locuri din Nubia, pentru a servi drept mormant pentru regii si reginele acelor timpuri.

Chiar daca acestea nu sunt la fel de celebre, si aceste piramide impresioneaza prin frumusetea lor. In interiorul lor se poate vedea influenta Egiptului Antic asupra civilizatiei Meroe, deoarece se afla numeroase inscriptii hielogrifice. Deoarece sunt mai recente decat piramidele Egiptului, aceste constructiii au si influente romane si grecesti, insa au un stil unic in lume.

Piramidele sunt foarte apropiate una de cealalta. Pe o zona care poate egala ca dimensiune cu un teren de baschet au fost descoperite 13 astfel de constructii. Din pacate, starea in care se afla piramidele este una foarte odesta. Piramidele din Sudan au reusit sa starneasca interesul arheologilor si istoricilor din intreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *