Prim ajutor pentru copil in cazul inecului

Toti copii se ineaca cu mancare deoarece au simturile mai putin dezvoltate. Atunci cand observi ca sopilul tau incepe sa tuseasca si s-a inecat, incepi sa te panichezi si nu stii ce sa ii faci pentru a preveni sufoacare. Daca esti tentat sa il lovesti in spate, sa il strangi in brate sau alte lucruri, afla ca aceste lucruri nu vor face decat sa agraveze problema cupilului.

In momentul in care copilul tau se ineaca si incepe sa tuseasca, nu te grabi sa il lovesti in spate sau sa il strangi in brate, ci lasa-l sa tuseasca si sa planga pana cand isi revine. Ridica-l in sezut si lasa-l pana isi revine singur, deoarece plansul si tusitul il vor ajuta sa isi elibereze caile respiratorii.

In cazul in care copilul tau nu tuseste, nu plange, se invineteste la fata, isi pierde cunostinta, respira foarte greu, atunci chiar nu mai ai timp de pierdut. Trebuie sa actionezi imediat. Iata ce ar trebui sa faci:

  1. In primul rand suna o ambulanta. Intre timp tu ocupa-te de copilul tau si incearca sa il scoti din starea de sufocare pe care o are.
  2. Incearca sa ii deschizi gura si sa ii introduci degetul mic pentru a scoate bucata de mancare, in cazul in care aceasta se vede. Nu introdu niciodata mai multe degete deoarece ii vei impinge mai mult mancarea si ii vei agrava starea.
  3. Daca nu vezi bucata de mancare sau daca nu o poti scoate, trebuie sa dezbraci copilul pana la chilot. Il tii in brate, cu spatele la tine si cu fata orientata in jos. Il sustii cu bratul stang, tinand manasub fata si gat. Din  aceasta pozitie trebuie sa ii aplici cateva batai de palma (4-5 batai) intre omoplati. Nu fa miscarile in mod perpendicular pe spatele lui ci fa miscari in jos ca si cum ai folosi sucitorul pentru a intinde aluatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *