Principii ale demersului didactic

principii didactice

Mediul scolar este cel care ne formeaza ca oameni ai societatii, motiv pentru care este indicat sa luam unele din cele mai bune lectii de viata si sa spunem ca scoala reprezinta un ansamblu de principii logice, legate intre ele, dependente unul de celalalt.

Trebuie sa stim ca un demers didactic se bazeaza pe cele mai bune principii, care au in vedere respectarea intuitiei, insusirea cunostintelor active, accesibilitate si individualizare in invatare, legarea teoriei de practica, insusirea cunostintelor, a deprinderilor si a priceperilor si in cele din urma principiul sistematizarii continuturilor de invatare.

Principiul de sistematizare al continuturilor

Cel din urma principiu este foarte important in masura in care ajuta la desfasurarea ordonata, logica si in mod pedagogic a continuturilor de predare si invatare. Mai apoi urmareste modalitatea de a sistematiza temele scolare, a programelor de planificare calendaristica, a unitatilor de invatare si ale lectiilor in masura in care sa se utilizeze sistemul succesiv de factori educativi ce ajuta la dezvoltarea elevului.

Principiul insusirii cunostintelor si deprinderilor

Principiul de insusire a cunostintelor si deprinderilor cere ca acestea sa fie actualizate cu continuturile de invatare, sa redea imaginea fidela a cunostintelor asimilate, dar si mobilitatea acestora in reproducerea datelor acumulate. Ce este diferit la acest principiu educativ este faptul ca se bazeaza pe o personalitate senzoriala, aplicatii practice, sistematizari logice, insusire constienta si prin efort propriu, dar si completarea si aprofundarea continua a informatiilor.

Principiul legarii teoriei de practica

In ceea ce priveste principiul teoriei legat de practica acesta trebuie sa ofere suficiente ocazii elevilor pentru ca acestia sa isi valorifice cunostintele teoretice si capacitatilde de invatare, in demers practice. Din acest punct de vedere lectiile trebuie sa asigure cunostinte teoretice impuse prin transferul de circumstante noi, menit sa aduca elemente din viata reala in scoala. Elevii trebuie sa invete sa aplice ceea ce invata, pentru a obtine performanta si succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *