Roboti preistorici

roboti vechi

Inventatorul grec Philon al Bizantului, care a murit in jurul anului 220 inainte de Hristos, era cunoscut drept „Mecanicul” datorita abilitatilor ale extraordinare de inginerie. Cele mai multe informati ale noastre despre acesta provin doar din munca sa ce a supravietuit, a noua sa carte ” Compendium of Mechanics”. Acest a trait dupa Ctesibius si a continuat ercetarile predecesorului sau despre hidraulica si pneumatica.

Cartea cinci a Mecanicii, Pneumatica, descria o femeie robot pe care ar fi creat-o Philon. Aceasta tinea un ulcior cu vin in mana sa dreapta. Atunci cand o cana era pusa in cealalta mana a ei, aceasta ar fi turnat vin in ea, adaugand apa si amestecand in vin daca asta iti doreai.

Printr-o retea complexa de recipiente, tuburi, tevi cu aer si arcuri, care interactionau intre ele si care variau in greutate, dimensiune, se manevra presiunea aerului si vidul. Philon a construit un automaton care putea sa faca munca folositoare si nu sa fie doar un stalp in ceremoniile religioase.

Insa disponibilitatea muncii sclavilor care s-a extins din ce in ce mai mult, a facut din acesti roboti niste instrumente inutile. Robotica a trebuit sa astepte pentru mult mai mult timp pentru a fi realizata la maximul ei potential. Munca lui Philon a influentat urmatoarea generatie de oameni de stiinta, in special pe Hero din Alexandria. Ideile sale au fost transmise de asemenea de-a lungul secolelor si au insirat stiintaisalmica in Evul Mediu.

Hero din Alexandria a fost probabil cel mai mare inventator al vremurilor stravechi. Dispozitivele sale ingenioase includeau dispensoarele de apa sfanta operate cu ajutorul banutilor, usile automate si aelopilul, care reusea sa scoata energie cu aburi cu 1.700 de ani inainte ca James Watt sa creeze motorul cu aburi. Insa una dintre creatile cele mai grozave ale lui Hero a fost primul robot programabil, care a fost construit in urma cu multe mii de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.