Simptomele supradozei de vitamine

Vitaminele sunt nutrienti necesari organismului pentru indeplinirea anumitor functii. Sunt obtinute fie din plante fie din produse animale, sau din ambele. Lipsa oricarei vitamine din corp duce la diverse afectiuni cauzate de aceasta deficienta. Unele din aceste deficiente au efecte destul de serioase, prin urmare oamenii sunt sfatuiti sa aiba o dieta echilibrata pentru a preveni aceste conditii. Suplimentele cu vitamine ofera organismului cantitatile necesare, insa trebuie stiut ca nici supradozele nu sunt indicate.

Supradoza anumitor vitamine poate duce la toxicitate si conditii medicale destul de severe. Efectele supradozei de vitamine sunt exemplificate in cele ce urmeaza

Supradoza de vitamina A – esentiala pentru vedere si productia de celule in organism – poate provoca stari precum: vedere incetosata, ameteala, apatie, deranjamente menstruale, greata, insomnie, diaree, iritatii ale pielii, dureri articulare si dureri de cap.

Vitamina B – cunoscuta si sub numele de complexul de vitamine B, au ca efect in caz de supradoza stari precum: accelerarea respiratiei, durere insotita de senzatii de arsura, amortirea membrelor, coordonare defectuoasa a muschilor, dureri de cap, depresie sau chiar paralizie.

Vitamina C sau acidul ascorbic este esential pentru fortificarea sistemului imunitari si pentru vindecarea mai rapida a ranilor. Supradoza are ca efecte: pietre la rinichi, diaree, deranjamente gastrice, insomnie.

Vitamina D este necesara unei mai bune absorbtii a calciului in organism si pentru cresterea si mentinerea sanatatii oaselor. O supradoza aduce ca efecte: slabiciuni musculare, dureri de cap, probleme cu auzul, scaderea poftei de mancare, greata, oboseala, voma, dureri ale oaselor.

Consumul in exces al vitaminei E – antioxidant important necesar procesului reproducator – duce la hipertensiune, slabiciune musculara, oboseala si o vindecare mai grea a ranilor.

Importanta in procesul coagularii sangelui, vitamina K in exces provoaca stari de greata, voma, anemie, diaree si iritatii ale pielii.

Oricare din aceste simptome si-ar face aparitia, trebuie consultat un medic. Supradoza de vitamine poate fi tratata daca este sesizata din timp. In orice caz, nu trebuie consumate suplimentele decat la sfatul unui medic si ca masura preventiva trebuie verificate etichetele acestor suplimente inainte de consum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *