Socializarea are mai multe beneficii asupra organismului

Legaturile stranse cu oamenii din jur pot evoca imagini destul de urate, in care bolile si bacteriile se pot transmite pe cale rapida; de exemplu, un metrou aglomerat in timpul orelor de varf, ar putea fi locul ideal unde poti sa te alegi cu o gripa sau o raceala, fiind un mediu propice de propagare a bacteriilor si virusilor.

Insa, atunci cand ne inconjuram de oameni, dar si socializarea cu acestia incurajeaza, de asemenea, raspandirea de bacterii benefice- sustine un nou studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Duke. Se pare ca izolarea- prin diete limitate sau prin izolare fata de alte lucruri vii- ar putea avea o serie de efecte surprinzatoare asupra sanatatii noastre.

Astfel, oamenii de stiinta au examinat cimpanzeii salbatici de la Gombe National Park, Tanzia, pe parcursul a 8 ani de zile. Intre anii 2000 si 2008, cercetatorii au analizat fecalele a 40 de cimpanzei, apoi au examinat ADN-ul lor bacterian. De asemenea, acestia au analizat si ceea ce au mancat primatele, cat de sociale au fost, dar si cat timp au petrecut singure. De obicei, cimpanzeii socializeaza mai mult in timpul sezonului umed, atunci cand au mai multa hrana; vremea uscata inseamna izolare sociala pentru ei.

Transferul de bacterii benefice depinde de interactiunea sociala

Cercetatorii au descoperit ca cimpanzeii extrovertiti au avut o cantitate de microbi mai diversificata in tractul gastro-intestinat, comparativ cu cimpanezii care au fost maii putin sociali. Desigur, cantitatea si tipul de alimente au jucat un rol la fel de important, insa oamenii de stiinta sustin ca interactiunea sociala a avut cea mai mare influenta in transferul de bacterii benefice.

Studiul este de o importanta deosebita deoarece „comunitatile microbiene, in special cele gasite la nivelul tractului digestiv, reprezinta factori cheie in reglarea sanatatii:- sustin autorii studiului. Intr-adevar, o cantitate mai ridicata de bacterii benefice inseamna o intarire a sistemului imunitar, lupta impotriva inflamatiilor, imbunatatindu-se si sanatatea mintala. Interesant este ca, consumul de alimente bogate in probiotice a avut un impact asupra reducerii anxietatii sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *