Solar Impulse si-a suspendat calatoria

solar

Solar Impulse 2, un avion alimentat exclusiv cu energie solara, este propulsat cu ajutorul a peste 17.000 de celule solare care acopera aripile sale cu o anvergura de 72 de metri – aproape la fel ca un avion Airbus A380. Dar SI2, construit din fibra de carbon, are o greutate de doar 2,5 tone – la fel ca un automobil 4×4, reprezentand mai putin de 1% din greutatea unui avion Airbus A380.

Avionul Solar Impulse 2 si-a suspendat calatoria in jurul lumii din cauza unor probleme legate de baterie, care au fost descoperite dupa zborul record inregistrat deasupra Oceanului Pacific. In urma unei declaratii, echipa care a pus pe picioare Solar Impulse a declarat ca bateriile de la bordul avionului solar s-au supraincalzit si au dat nastere unor daune ireversibile, in timpul zborului din Nagoya, Japonia catre Hawaii. Avionul va ramane deocamdata in Hawaii pentru cateva luni pentru a se face reparatii, inainte de a-si relua calatoria la inceputul primaverii din anul 2016.

Solar Impulse a zburat, in martie, de la Abu Dhabi, incepandu-si eforturile sale de a zbura in jurul lumii folosind numai energie solara. Si-a incheiat cea mai provocatoare calatorie a sa la inceputul acestei luni, cand pilotul Andre Borschberg a zburat din Japonia catre Hawaii in mai putin de cinci zile, ceea ce inseamna ca devine cel mai lung zbor solo din istorie. Avionul trebuia sa zboare inca de cinci ori inainte de a se intoarce in Abu Dhabi.

Problema bateriei nu este de ordin tehnic

Se pare ca bateriile avionului s-au supraincalzit mai repede decat s-ar fi asteptat echipa, in timpul calatoriei SI 2 din Japonia, din cauza ratei de ascensiune. Echipa declara ca nu a reusit sa anticipeze cat de repede s-ar incalzi bateria intr-un mediu tropical, iar asta inseamna ca problema nu a aparut din cauza unui esec tehnic.

Solar Impulse 2 este succesorul primului prototip Solar Impulse 1, care a permis creatorilor proiectului sa efectueze mai multe zboruri de lunga durata in Europa, Maroc si sa traverseze Statele Unite in 2013 cu mai multe escale, devenind primii din lume care au reusit o astfel de realizare stiintifico-tehnologica.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *