Statele in curs de dezvoltare investesc in proiecte de energie sustenabila

energie sustenabila

Atunci cand liderii mondiali au fost convocati la Paris la inceputul saptamanii trecute pentru a dezbate problemele climatice de la nivel global si pentru a se ajunge la niste negocieri in acest sens, unul din principalele subiecte din agenda a fost modul in care statele in curs de dezvoltare ar trebui sa se pregateasca si sa ajute la combaterea schimbarilor climatice. Oponentii agendei climatice, cum ar fi Marco Rubio, prefera sa sustina ca indiferent de ceea ce ar face Statele Unite, nu va exista nicio solutie pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, din moment ce tari precum India si China nu isi doresc acelasi lucru.

Insa, noile date de la Bloomberg New Energy Finance arata ca acest argument este unul destul de puternic: pentru prima data, in ultimul an, marea majoritate a investitiilor de la nivel global in ceea ce privesc proiectele de energie regenerabila, au fost cheltuite in tarile in curs de dezvoltare. De fapt, invetitiile pentru energiile regenerabile din China au depasit pe cele din Statele Unite, Marea Britanie si Franta, sustine BNEF. Peste 55 de tari importante in curs de dezvoltare, inclusiv India, Brazilia, China si Kenya, au ajuns la investitii in energie regenerabila de peste 126 miliarde de ani in anul 2014, un nou record mondial.

Solutii pentru schimbari climatice

Astfel, a fost realizat un grafic care arata modul in care aceste investitii au deschis o piata noua pentru energia eoliana, soalara si alte proiecte de energie curata. Cu alte cuvinte, ceea ce incearca Rubio sa sustina ca este un emitator de poluare este, de fapt, o evolutie in solutiile de combatare a schimbarilor climatice.

Cu toate acestea, graficul scoate in evidenta faptul ca foarte multe tari din Africa si Asia de Sud inca au o problema de alimentare cu energie electrica, dar cu toate acestea se doreste rezolvarea problemei pe cale sustenabila, fara a se baza pe combustibilii fosili. Ca sa fie clar, China este in continuare cel mai mare emitator de gaze cu efect de sera din lume si nu are de gand sa le reduca pana in anul 2030. Insa, angajamentul pe care si l-a luat inseamna ca va putea sa continue sa se dezvolte rapid, dar cu mai putina poluare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *