Sticlele Jefferson si bomba atomica

Aceasta poveste ciudata a inceput in 1980, atunci cand miliardarul William Koch a cumparat patru sticle de bin in valoare de 500.000$. Sticlele proveneau dintr-o colectie detinuta de Hardy Rodenstock, un nume mare in scena muzicala din Germania, care a presupus ca le-a descoperit  intr-o pivnita ascunsa pariziana.

Majoritatea sticlelor dateaza inca din anul 1787, spune Rodenstock, si se pare ca au apartinut candva  celui de-al treilea presedinte al Statelor Unite. Pare destul de plauzibil ca aceste sticle au apartinut lui Thomas Jefferson. Acest barbat era chiar un mare pasionat al vinurilor.

Nu numai ca a tinut descriptii detaliate a diferitelor vinuri frantuzesti, insa de asemenea l-a aprovizionat si pe George Washington cu cele mai bune bauturi. Insa atunci cand Muzeul de arte fine din Boston  era gata sa afiseze publicului colectia de vinuri a lui Koch, acestia au aflat de asemenea si niste noutati surprinzatoare.

Potrivit oamenilor lui Monticello, fostul presedinte nu ar fi cumparat vreodata acest tip de vin. Deodata, ar fi iesit la iveala faptul ca Hardy Rodenstock l-ar fi pacalit pe Bill Koch. Dorind sa cunoasca daca a fost fraierit sau nu, Koch l-a angajat pe agentul FBI Jim Elroy sa investigheze sticlele lui Jefferson.

Elroy a reunit o echipa de super detectivi care includeau si experti de la Scotland Yard si MI5, si grupul a inceput curand sa sape adanc in jurul problemei, incercand sa descopere dovezi legate de vechimea vinului. Ideea era sa faca acest lucru fara a fi nevoiti sa deschisa sticlele si sa strice continutul. Atunci au si aflat de un fizician francez, un om ce ar fi putut determina varsta vinului, multumita bombei atomice.

Atunci cand prima bomba atomica a explodat in anul 1940, aceasta a eliberat un izotop total nou si radioactiv, numit cesium-137. Inainte de 1945, cesium-137 nu a existat pur si simplu, insa in ziua de azi, se afla peste tot. Se afla chiar si inauntrul nostru chiar acum, si daca Hubert ar fi putut demonstra ca se regasea cesium-137 in interorul vinului, ar fi stiut ca acesta a fost imbuteliat dupa anul 1945.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *