Teama de abandon

abandon

Teama de abandon este o problema caracterizata de un sentiment acut de frica de a fi lasat singur sau izolat. Este sprijinita de teama de a trebui sa te descurci cu dificultatile vietii de unul singur. Problema destul de comun intalnita, este totusi discreta si poate fi ceva normal daca este tinuta sub control.

Cel mai obisnuit motiv pentru care o persoana manifesta aceasta teama este pierderea cuiva drag, datorita decesului sau unui alt motiv. Mai poate fi amplificata la copii prin pedepsele de a fi trimisi singuri in camera lor, aceasta poate dezvolta frica de abandon, insa nu e tot timpul cazul. Un alt motiv poate fi amintirea disconfortului de orice fel pe care l-a simtit persoana ramasa la un moment dat singura intr-o situatie.

Simptomele nu sunt sesizate tot timpul, uneori si din cauza ignorantei. Aceasta intarzie luarea de masuri potrivite la timp.

Simptomele fricii de abandon

Una din primele si cele mai evidente simptome este faptul ca acea persoana va apela tot timpul la ajutorul altora. Astfel va fi foarte extrovertita si prietenoasa, insa in realitate poate fi doar un mijloc de a se linisti si a se asigura ca nu este singura.

Panica este un alt simptom. Telefoneaza, trimite mesaje la ore ciudate, deranjeaza alte persoane din timpul liber, toate acestea sunt semne ca acea persoana cauta atentie. Aceste persoane la care se manifesta frica de abandon vor folosi constant santajul emotional in multe situatii, spunand orice pentru a opri cealalta persoana sa plece.

Gelozia intr-o forma exagerata este adresea atribuita acestei temeri de abandon. Persoana ingrijorata ii acuza pe cei dragi ca nu sunt fileli sau ca acorda prea multa atentie altora. Nevoia de asigurare, reasigurare si confirmare a faptului ca sunt iubiti si indragiti este tot timpul prezenta si ea, alaturi de o lipsa de incredere in sine.

A te descurca cu aceasta frica de a fi singur este similar cu orice alta problema de anxietate. Este nevoie de atentie, ingrijire si uneori chiar de consiliere din partea unui specialist. Persoana trebuie sa inteleaga care este cauza acestei frici, si sa realizeze ca face multe eforturi pentru a fi observata. Odata lasate deoparte aceste asteptari, va lua viata asa cum este. Desi obisnuita si parand ca nu afecteaza, teama de abandon poate influenta serios o persoana. Secretul este gandirea pozitiva, acceptarea ajutorului si increderea in cei dragi.

One thought on “Teama de abandon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.