Totul despre fluturi

Fluturii sunt insecte ce traiesc pe toate continentele mai putin in Antratica. Cum sa traiasca acolo cand este asa de frig si nici flori nu sunt? Acesta locuieste in toate  mediile: desert, paduri tropicale sau munti. Locurile preferate ale fluturilor sunt locurile unde nu este nici prea frig si nici prea cald, in zonele temperate.

El poate fi colorat, aripile acoperite cu solzi  mititei  le ofera un aspect colorat. Corpul lui este compus din trei parti: cap, torace si abdomen.  Fluturele are doua antene subtiri care il ajuta sa miroasa. De obicei fluturii au culori variate precum negru, maro, portocaliu, rosu sau galben.

Isi fac case prin crengile copacilor sau pe frunzele plantelor. Fluturii mananca nectarul din flori si sucul fructelor care cresc din copaci iar cand nu sunt adulti si nu au aripi,mananca frunza pe care stau sau coaja oului din care ies.

Fluturii traiesc  cam 20-40 de zile iar unele specii nu traiesc decat cateva zile. Unii fluturi au invatat sa zboare ca alte insecte pe care inamicii lor nu le mananca in mod normal. Oamenii de stiinta numesc asta imitatie.

O parte din fluturi chiar sunt otravitori. Este foarte interesant procesul prin care ei ajung de la stadiul de ou la cel de adult. Procesul prin care trec se numeste „metamorfoza”. Atunci cand ies din ou sunt omizi, traiesc ca omizi un timp, isi schimba pielea de cateva ori si se hranesc cu frunza pe care stau.

Mai apoi cauta un loc adapostit, se prind cu un fir de matase de acel loc, isi dau jos pielea pentru ultima data, se acopera cu ea si cu matase si isi  formeaza o noua coaja de ou. In acest ou sta zile, luni sau ani, in functie de specie, pana ajunge sa se transform in fluture.

A fost estimat un număr de 17,500 de specii de fluturi (Papilionoidea) dintr-un număr de 180,000 de specii de Lepidoptera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *