Valuri de scumpiri la inceput de an – preturile RCA cresc cu pana la 30%

rca ieftin

Cum ne-am obisnuit deja, totul se scumpeste. Pretul la combustibil, transporturile, alimentele, cheltuielile cu energia, taxele si impozitele si lista poate continua la nesfarsit. Asigurarile RCA nu fac nici ele exceptie, se pare ca tarifele vor creste la inceputul anului 2015 cu pana la 30% in unele cazuri.

O posibila explicatie a acestor modificari de tarife o reprezinta o decizie luata recent de Autoritatea de Supraveghere Financiara, o norma data care interzice asiguratorilor sa acopere pierderile din segmentul RCA cu incasari de pe alte segmente de asigurare. In astfel de conditii, asiguratorii se vad pusi in situatia de a-si acoperi pagubele prin cresterea tarifelor la polite.

O alta modificare ce a fost adusa in segmentul asigurarilor este faptul ca firmele de asigurare, conform legislatiei, nu vor mai putea face modificari asupra tarifelor decat o data pe an. Se dau peste cap astfel strategiile asiguratorilor care cautau eficientizarea profitului. Firmele de asigurare tin sub supraveghere atenta clientii si tipurile de clienti si ii clasifica dupa criteriul pret, dupa daunele inregistrate pe fiecare categorie in parte. Au trecut demult vremurile cand pretul putea fi calculat/estimat doar dupa capacitatea motorului. Exista mult mai multi factori ce se iau in considerare acum. Puterea motorului, utilizarea vehiculului, varsta proprietarului, locatia, unde se conduce si asa mai departe. Daca pe un anume segment se inregistreaza o crestere a daunelor, asiguratorul ia masuri, creste pretul pe segmentul respectiv. Acum aceasta posibilitate a fost inlaturata de legea ce spune ca modificarile asupra tarifelor se fac o singura data pe an.

Cu totii cautam un RCA ieftin si cu toate ca ne asteptam ca de la un an la altul sa primim un bonus, o reducere a tarifului datorata faptului ca nu au fost inregistrate incidente, daune, acest lucru rareori se intampla. In special pentru soferii tineri, preturile pur si simplu au explodat. Daca o cotatie de bonus creste cu cate o treapta si ar trebui ca la o reinnoire de polita de 6 luni sa existe o reducere undeva in jur de 5%, acest lucru nu se intampla, pentru ca majorarile constante de preturi la politele RCA compenseaza si chiar depasesc aceste reduceri. Doar pensionarii mai au un avantaj din punct de vedere al pretului la RCA, de aceea multe persoane inmatriculeaza masini pe parinti sau bunici pentru a avea acest avantaj.

Dupa cum spuneam, noi valuri de scumpiri. Ne-am obisnuit deja, parca nu mai e nici o noutate, singura surpriza e cand apar. In cele din urma vom ajunge sa ne aliniem preturilor la asigurari ca si in strainatate, pacat ca nivelul de trai si salariile raman la fel, fara sa creasca si ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.