Videoclipurile cu exercitii fizice pot fi daunatoare pentru noi

In timp ce filmuletele ce prezinta exercitii fizice pot aduce un plus de confort in propria locuinta, se pare ca acestea nu sunt chiar atat de utile pe cat ai crede. Un nou studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea de Stat din Oregon a descoperit o legatura intre exercitiile descrise de videoclipuri si imaginea negativa asupra propriului corp. Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca astfel de filmulete pot provoca „daune psihologice” majore.

Nu exista prea multe studii relizate cu privire la efectele DVD-urilor de antrenament asupra oamenilor si nici nu s-a analizat daca acestea chiar contribuie in procesul de pierdere a greutatii sau in adoptarea unui regim alimentar mai sanatos, dar cu toate acestea, media ar putea sa ne duca putin in eroare. Dietele sanatoase, planurile de exercitii dar si pastilele de slabit se incadreaza in aceasta categorie. „Aceste descoperiri ridica probleme cu privire la valoarea oferite de astfel de DVD-uri de exercitii fizice asupra oamenilor si dorintei acestora de a se angaja intr-un program special de antrenament”- sustine Brad Cardinal, profesor de kinetoterapie de la Colegiul de Sanatate Publica si Stiinte Umane de la Universitatea de Stat din Oregon. „Exista o multime de lucruri exagerate difuzate prin intermediul acestor filmulete de antrenament”- mai adauga cercetatorul.

Promovarea aspectului fizic

In acest sens, oamenii de stiinta au examinat 10 DVD-uri populare de exercitii fizice, acordand o atentie ridicata atat imaginilor, cat si aspectului „motivational” utilizat de instructori. Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca cele mai multe imagini din videoclipuri accentueaza trupurile sexuale si mai putin realiste, majoritatea instructorilor fiind slabi, iar femeile purtand haine minuscule, care dezvaluie o buna parte a corpului lor. Aceste tendinte din media pot avea un impact daunator asupra stimei de sine a oamenior dar si a imaginii corpului, mai ales din cauza ca oamenii care folosesc de aceste videoclipuri sunt ori supraponderali, ori obezi.

Problema cu aceste DVD-uri este ca, imaginile consolideaza ideea ca oamenii ar trebuie sa fie slabi, cu trup sexual apetisant, pentru a se declara sanatosi. Videoclipurile de acest gen prioritizeaza aspectul fizic peste un stil de viata sanatos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.